Οι θέσεις μας για το πολιτικό σύστημα

Στις 9 Μαρτίου 2013, αρκετοί φίλοι του Π80 βρεθήκαμε στο "ΤΙΤΑΝΙΑ" στην Αθήνα και συζητήσαμε ένα πρώτο πλαίσιο θέσεων για το πολιτικό σύστημα. Στο κείμενο που ακολουθεί κωδικοποιείται το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης και ελπίζουμε ότι και άλλοι φίλοι θα διατυπώσουν σχόλια και γνώμες που θα συμβάλουν στην οριστικοποίηση των θέσεών μας στον τομέα αυτό. Σε εξέλιξη είναι η αντίστοιχη συζήτηση για την οικονομία, οπότε όσοι πιστοί... προσέλθετε!

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στην Ελλάδα, οι κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις συμπυκνώνονται με  συνεχή και εμφατικό τρόπο στο Κράτος και ιδιαίτερα στην καρδιά της λειτουργίας του , την πολιτική εξουσία.

Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά όπου δένονται (είτε ως σημείο εκκίνησης είτε ως σημείο κατάληξης) οι μεγάλες παθογένειες της κοινωνίας. Αυτό εξηγεί τον επείγοντα και καθοριστικό χαρακτήρα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό μας σύστημα.

Το πολιτικό σύστημα, εκτός από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, περιλαμβάνει ακόμα το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την Τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλαγές στους τομείς αυτούς  πρέπει να ακολουθήσουν , γιατί η υπάρχουσα δομή του ελληνικού πολιτικού συστήματος επιφυλάσσει δεύτερους ρόλους για αυτούς του πυλώνες της Δημοκρατίας σε σχέση με το πανταχού παρόν κομματικό σύστημα και τη συγκεντρωτική εκτελεστική/κυβερνητική εξουσία.

Η λογική των παρακάτω αλλαγών υπακούει σε ανάγκες περαιτέρω εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος , με περιορισμό των φαινομένων επαγγελματοποίησης της πολιτικής , γραφειοκρατικοποίησης  του κομματικού συστήματος , πελατειακών σχέσεων εκπροσώπησης και αδιαφάνειας στους θεσμούς. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλλει και η άρση «των σκοτεινών σημείων» ώσμωσης μεταξύ των τριών εξουσιών(νομοθετική/ εκτελεστική/ δικαστική).

Οι παρακάτω αλλαγές περιγράφουν την προσδοκώμενη από εμάς (ίσως και από πολλές άλλες δυνάμεις , όχι μόνο της Κεντροαριστεράς) μετάβαση από τη σημερινή «μελαγχολική Δημοκρατία» στην Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία-μία μετάβαση που η σημερινή πολιτική τάξη αμήχανα υφίσταται αντί να ηγείται.

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Πρωθυπουργοκεντρικού  μοντέλου

Στη νέα συνταγματική αναθεώρηση δημιουργούνται θεσμικά αντερείσματα - με στόχο την ενεργή συμμετοχή των βουλευτών, τη λογική της συλλογικής διακυβέρνησης και ενίσχυση της άμεση δημοκρατίας:

  • Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων ή/και της βάσης στήριξης  του Προέδρου της Δημοκρατίας (εκλογή από το λαό/ενεργότερος λόγος)
  • Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, με παράλληλη μείωση του αριθμού τουλάχιστον κατά 20%. (μείωση αριθμού σε 225)
  • Καθιέρωση αιρετής  40μελούς Γερουσίας με ρόλο προεργασίας , γνωμοδότησης και ελέγχου νομοθετικών πρωτοβουλιών, εποπτείας της κρατικής λειτουργίας και απόδοσης του κυβερνητικού έργου


2. ΑΛΛΑΓΗ  τρόπου  αντιπροσώπευσης της κοινωνίας στους θεσμούς

  • Nέο εκλογικό σύστημα ( με αλλαγή του χάρτη των εκλογικών περιφερειών, με εκλογικές περιφέρειες έως 70.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), ενίσχυση της απλής αναλογικής ,δυνατότητα επιλογής από τη λίστα άλλου κόμματος,κλπ)
  • Συνταγματική δυνατότητα λαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών ή/και δημοψηφισμάτων για θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας (όχι για εξωτερική πολιτική και άμυνα)
  • Πρόωρη διάλυση της Βουλής μόνο με πολύ μεγάλη  πλειοψηφία ( 4/5 Κοινοβουλίου και ταυτόχρονη συναίνεση του ΠτΔ.
  • Θέσπιση δύο θητειών ως μέγιστου ορίου κατοχής σε     κάθε  αιρετή θέση (η κάθε θητεία μπορεί να είναι 5ετής).


3. ΑΛΛΑΓΗ  σχέσεων σε θεσμούς και Κράτος

  • Θητεία στην επιλογή προσώπων για τις Γενικές Γραμματείες, τις κρατικές υπηρεσίες , τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ που θα προκύπτουν με διαγωνισμό και έγκριση από τη Γερουσία .Θα αξιολογούνται κάθε χρόνο.
  • Οι Γενικοί Γραμματείς Εξωτερικών , Αμυνας , Παιδείας , Πολιτισμού , Εσόδων και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εχουν πενταετή θητεία χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης.
  • Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα - δικαστικός έλεγχος εκλογικών δαπανών κομμάτων και πολιτικών -  νόμοι διαφάνειας της ιδιωτικής χρηματοδότησης- απαγόρευση δανεισμού κομμάτων
  • Ανεξάρτητο Ινστιτούτο αξιολογεί την αποδοτικότητα των δημοσιονομικών πολιτικών ή/και την οικονομική βιωσιμότητα γενικά των δημόσιων πολιτικών και προτείνει βελτιώσεις- τοποθετεί πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων – συναρτά μισθούς με αποδοτικότητα
  • Κατάργηση κάθε είδους ασυλίας ή/και προνομίων έναντι της δικαιοσύνης των μελών του Κοινοβουλίου , της Γερουσίας, του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επικήδειος των λέξεων
Wednesday, 03 October 2012 10:29
AddThis Social Bookmark Button

(Γράφει ο Γιώργος Πίτσος)

 

Προσπαθώ να βάλω δυο σκέψεις στο χαρτί. Τα άρθρα σκουντάνε τα ρήματα, τα επίθετα γυρίζουν την πλάτη στα ουσιαστικά. Δεν βγαίνει νόημα. Γράφω, σβήνω και η οθόνη αναβλύζει φορμόλη. Πεθαμένες λέξεις.

 

Ανασύσταση , ανασύνθεση, ανασυγκρότηση. Ανάθεμα κι αν σημαίνουν κάτι όλα τούτα. Κι όταν εκφέρονται απο λερωμένα χείλη ακόμα χειρότερα. Αυτοί που σε χρόνο ρεκόρ για τα ιστορικά δεδομένα διέλυσαν, εκμεταλλεύτηκαν, λοιδωρησαν και προσποριστηκαν κάθε συλλογικό κεκτημένο, τις συκοφαντούν εν τοις πράγμασι.

 

Κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία, εκσυγχρονισμός. Να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα δηλαδή. Εχουν όλα ειπωθεί. Κι είναι τόσο, μα τόσο τραγικά κενά. Οι κήρυκες της νέας αλλαγής δίνουν αγώνα τιτάνειο για να συντηρήσουν τις υπάρχουσες ισορροπίες που θα τους κρατήσουν στα ηνία των μελλοντικών εξελίξεων. Οι θύτες προβάρουν την λεοντή του σωτήρα. (Μην ξαφνιαστουμε αν ακουστεί πως " ήρθε η ώρα των καραμανλοσημιτηδων ".)

 

Εκσυγχρονισμός , μεταρρυθμίσεις, ανανέωση. Ήμουνα νιος και γέρασα με τα πεπραγμένα της γενιάς του Πολυτεχνείου, της γενιάς της αλλαγής κι άλλα ένδοξα golden boys και πανεπιστημιακούς κήνσορες. Νισάφι πια με την μονομανή αυθεντία. Όσο βασιλεύουν οι κρατικο-συνδικαλιστές, το τραίνο της προόδου θα μένει κολλημένο στις ράγες του αδαμάντινου ΟΣΕ (σε όσες δεν έκλεψαν ακόμα οι Ρομά και οι υπεργολαβοι του).

 

Συλλογικότητα, αγώνες, συνευθύνη. Βασικές αρχές της προοδευτικής παράταξης. Όλοι έχουμε τη φωλιά μας χεσμένη. Εξακολουθούμε να κοινωνικοποιούμε τις ευθύνες μας επιδιώκοντας να ιδιωτικοποιήσουμε κάθε πιθανό όφελος. Αγανακτισμένοι φοροδιαφεύγοντες.

 

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. (Λουιτζι Πιραντελλο). Ερμηνεύουμε τα πάντα υποκειμενικά. Ακόμη και τη δημοκρατία. Χιλιάδες παραδείγματα. Οι φαρμακοποιοί δεν δίνουν φάρμακα εκβιάζοντας. Στα συρτάρια τους όμως στιβάζονται χιλιάδες βιβλιάρια ασφαλισμένων που χρησιμοποιούσαν για παράνομες συνταγογραφήσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πληρώνονται απο τους φορολογουμένους δεν δέχονται αξιολόγηση. Ο ΟΣΕ καθημερινά υπερχρεώνεται αλλά οι κλειδούχοι καλύτεροι από πυρηνικούς επιστήμονες. Οι τράπεζες , πάντα κερδοφόρες, στραγγαλίζουν με ληστρικά επιτόκια την αγορά. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μας απειλεί με τα αχαμνά του. Τα κόμματα χρωστάνε ένα σκασμό λεφτά, αλλά δεν ενημερώνουν που και πως ξοδεύτηκαν. Οι χρυσαυγίτες εφαρμόζουν την δημοκρατία με το στυλιάρι.

 

Πρέπει να πάμε παρακάτω. Χωρίς πολλά λόγια. Οχι άλλες αμφίσημες, πλουμιστές λέξεις. Απλές, κοινές παραδοχές.

 

Νέο πολιτικό σύστημα. Άμεσα αντιπροσωπευτικό με δυο θητείες παντού για όλους. Οι πολιτικοί του σήμερα είναι ήδη παρελθόν. Νέοι άνθρωποι , νέες καινοτόμες ιδέες.

 

Πως θα γίνει αυτό? Υπάρχει η αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Μια ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, κατ αρχήν συνεύρεση. Θες να το πεις ανοιχτό συνέδριο αρχών? -καλώς. Μην ξεχνάς όμως τα παραπάνω. Όχι αφαιρετικές μπουρδολογιες. Λόγια σταράτα. Σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα. Ένα, δύο , τρία. Για την ανάπτυξη, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα, την δίκαιη κατανομή.

 

Στρατηγικός στόχος μια Δημοκρατία Αρχών.

 

Η κοινωνία πρέπει να ξεκολλήσει. Ας σηκώσουμε το μερίδιο της αυριανής μέρας που μας αναλογεί.

 

Γιώργος Πιτσος (Π 80).

 

Last Updated on Friday, 02 August 2013 13:27
 

Add comment


Security code
Refresh