Οι θέσεις μας για το πολιτικό σύστημα

Στις 9 Μαρτίου 2013, αρκετοί φίλοι του Π80 βρεθήκαμε στο "ΤΙΤΑΝΙΑ" στην Αθήνα και συζητήσαμε ένα πρώτο πλαίσιο θέσεων για το πολιτικό σύστημα. Στο κείμενο που ακολουθεί κωδικοποιείται το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης και ελπίζουμε ότι και άλλοι φίλοι θα διατυπώσουν σχόλια και γνώμες που θα συμβάλουν στην οριστικοποίηση των θέσεών μας στον τομέα αυτό. Σε εξέλιξη είναι η αντίστοιχη συζήτηση για την οικονομία, οπότε όσοι πιστοί... προσέλθετε!

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στην Ελλάδα, οι κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις συμπυκνώνονται με  συνεχή και εμφατικό τρόπο στο Κράτος και ιδιαίτερα στην καρδιά της λειτουργίας του , την πολιτική εξουσία.

Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά όπου δένονται (είτε ως σημείο εκκίνησης είτε ως σημείο κατάληξης) οι μεγάλες παθογένειες της κοινωνίας. Αυτό εξηγεί τον επείγοντα και καθοριστικό χαρακτήρα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό μας σύστημα.

Το πολιτικό σύστημα, εκτός από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, περιλαμβάνει ακόμα το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την Τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλαγές στους τομείς αυτούς  πρέπει να ακολουθήσουν , γιατί η υπάρχουσα δομή του ελληνικού πολιτικού συστήματος επιφυλάσσει δεύτερους ρόλους για αυτούς του πυλώνες της Δημοκρατίας σε σχέση με το πανταχού παρόν κομματικό σύστημα και τη συγκεντρωτική εκτελεστική/κυβερνητική εξουσία.

Η λογική των παρακάτω αλλαγών υπακούει σε ανάγκες περαιτέρω εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος , με περιορισμό των φαινομένων επαγγελματοποίησης της πολιτικής , γραφειοκρατικοποίησης  του κομματικού συστήματος , πελατειακών σχέσεων εκπροσώπησης και αδιαφάνειας στους θεσμούς. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλλει και η άρση «των σκοτεινών σημείων» ώσμωσης μεταξύ των τριών εξουσιών(νομοθετική/ εκτελεστική/ δικαστική).

Οι παρακάτω αλλαγές περιγράφουν την προσδοκώμενη από εμάς (ίσως και από πολλές άλλες δυνάμεις , όχι μόνο της Κεντροαριστεράς) μετάβαση από τη σημερινή «μελαγχολική Δημοκρατία» στην Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία-μία μετάβαση που η σημερινή πολιτική τάξη αμήχανα υφίσταται αντί να ηγείται.

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Πρωθυπουργοκεντρικού  μοντέλου

Στη νέα συνταγματική αναθεώρηση δημιουργούνται θεσμικά αντερείσματα - με στόχο την ενεργή συμμετοχή των βουλευτών, τη λογική της συλλογικής διακυβέρνησης και ενίσχυση της άμεση δημοκρατίας:

 • Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων ή/και της βάσης στήριξης  του Προέδρου της Δημοκρατίας (εκλογή από το λαό/ενεργότερος λόγος)
 • Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, με παράλληλη μείωση του αριθμού τουλάχιστον κατά 20%. (μείωση αριθμού σε 225)
 • Καθιέρωση αιρετής  40μελούς Γερουσίας με ρόλο προεργασίας , γνωμοδότησης και ελέγχου νομοθετικών πρωτοβουλιών, εποπτείας της κρατικής λειτουργίας και απόδοσης του κυβερνητικού έργου


2. ΑΛΛΑΓΗ  τρόπου  αντιπροσώπευσης της κοινωνίας στους θεσμούς

 • Nέο εκλογικό σύστημα ( με αλλαγή του χάρτη των εκλογικών περιφερειών, με εκλογικές περιφέρειες έως 70.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), ενίσχυση της απλής αναλογικής ,δυνατότητα επιλογής από τη λίστα άλλου κόμματος,κλπ)
 • Συνταγματική δυνατότητα λαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών ή/και δημοψηφισμάτων για θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας (όχι για εξωτερική πολιτική και άμυνα)
 • Πρόωρη διάλυση της Βουλής μόνο με πολύ μεγάλη  πλειοψηφία ( 4/5 Κοινοβουλίου και ταυτόχρονη συναίνεση του ΠτΔ.
 • Θέσπιση δύο θητειών ως μέγιστου ορίου κατοχής σε     κάθε  αιρετή θέση (η κάθε θητεία μπορεί να είναι 5ετής).


3. ΑΛΛΑΓΗ  σχέσεων σε θεσμούς και Κράτος

 • Θητεία στην επιλογή προσώπων για τις Γενικές Γραμματείες, τις κρατικές υπηρεσίες , τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ που θα προκύπτουν με διαγωνισμό και έγκριση από τη Γερουσία .Θα αξιολογούνται κάθε χρόνο.
 • Οι Γενικοί Γραμματείς Εξωτερικών , Αμυνας , Παιδείας , Πολιτισμού , Εσόδων και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εχουν πενταετή θητεία χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης.
 • Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα - δικαστικός έλεγχος εκλογικών δαπανών κομμάτων και πολιτικών -  νόμοι διαφάνειας της ιδιωτικής χρηματοδότησης- απαγόρευση δανεισμού κομμάτων
 • Ανεξάρτητο Ινστιτούτο αξιολογεί την αποδοτικότητα των δημοσιονομικών πολιτικών ή/και την οικονομική βιωσιμότητα γενικά των δημόσιων πολιτικών και προτείνει βελτιώσεις- τοποθετεί πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων – συναρτά μισθούς με αποδοτικότητα
 • Κατάργηση κάθε είδους ασυλίας ή/και προνομίων έναντι της δικαιοσύνης των μελών του Κοινοβουλίου , της Γερουσίας, του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ζητάμε πολλά; Θέλουμε ένα αριστερό μνημόνιο κι ένα δημιουργικό πολιτικό σύστημα!
Thursday, 12 July 2012 10:24
AddThis Social Bookmark Button

Στην τελευταία «οικογενειακή» μας συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (την περασμένη Πέμπτη 5/7), αποφασίσαμε ότι είναι ώρα για δράση. Η κεντροαριστερά και η πατρίδα μας, χρειάζονται τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες όλων όσων θέλουν και μπορούν, για να ξαναχτίσουμε την παράταξη αλλά και την χώρα μας από την αρχή. Το Π80, σεμνά και ταπεινά όπως πάντα, θα επιδιώξει να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με τις μικρές του δυνάμεις και τις δυναμικές απόψεις του. Ο καθένας μας από όπου θέλει και από όπου μπορεί: Αρκετοί από μας στο πλαίσιο των διαδικασιών της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, άλλοι σε όμορους πολιτικούς χώρους ή στην ανοικτή κοινωνία των πολιτών, όλοι όμως με πίστη στην ανάγκη η Ελλάδα να μπει στην εποχή της Τέταρτης Δημοκρατίας και η κεντροαριστερά να είναι η πλειοψηφική κινητήρια δύναμη αυτής της μετάβασης.

Είναι το έλλειμμα, ηλίθιε!

Επειδή έχουμε ζαλιστεί με όλους αυτούς που τσακώνονται ποιος θα πρωτοκάνει την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, έχουμε να πούμε μπράβο και μαζί σας, αλλά η ρίζα του προβλήματος της χώρας και των ανθρώπων, είναι το έλλειμμα. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, εκατομμύρια έλληνες ζούμε και δουλεύουμε και παράγουμε έλλειμμα για το οποίο χρειάζονται κι άλλα δανεικά. Αυτή είναι η θηλιά που σφίγγει τη χώρα μας και οδηγεί στην καταστροφή. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το χρέος, ο πρώτος, μεγάλος και αδιαπραγμάτευτος στόχος για τις προοδευτικές δυνάμεις και ιδίως για την αριστερά, είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος. Μόνο τότε η χώρα θα μπορέσει ξανά να σταθεί στα πόδια της, μόνο τότε θα υπάρχει πλεόνασμα για αναδιανομή, πόροι αλληλεγγύης και διαθέσιμα για την ανάπτυξη.

Ε, λοιπόν η αντιμετώπιση του ελλείμματος δεν είναι υπόθεση των ξένων, αλλά δική μας, κατάδική μας ευθύνη. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς μας, πανικόβλητοι και μοιραίοι, μπορούν μόνο να αδρανούν και να ξιφουλκούν στη φαντασία τους με την τρόϊκα. Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζεται ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της χώρας: Αντί για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την αγορά και την φορολογία, προτιμήθηκε η εύκολη λύση των οριζόντιων μέτρων που δεν είναι μόνο άδικα, αλλά και αναποτελεσματικά.

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σχέδιο εκμηδενισμού του ελλείμματος . Με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με τόλμη και ευθύνη, χρειαζόμαστε ένα αριστερό (!) μνημόνιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα δείξει πώς το κράτος θα εισπράττει όσα χρειάζεται από αυτούς που πρέπει και πώς θα ξοδεύει όσα είναι απαραίτητο προς όφελος αυτών που έχουν ανάγκη. Πώς θα μπει τέλος στην κλεπτοκρατία, την ανομία, την σπατάλη, την προσοδοθηρία, τα θαλασσοδάνεια, τα ανεμομαζώματα και τα διαβολοσκορπίσματα τελοσπάντων…

Γίνεται; Πιστεύουμε ότι γίνεται! Υπάρχουν οι ιδέες, υπάρχουν και οι άνθρωποι. Ίσως εκτός του πολιτικού star system, προφανώς εκτός του μηντιακού mainstream, αλλά υπάρχουν.

Φταίει το πολιτικό σύστημα, πανηλίθιε!

Και γιατί φτάσαμε ως εδώ; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός, ούτε η συνωμοσία των Νεφελίμ. Το πελατειακό πολιτικό σύστημα ευθύνεται απολύτως για την κατάντια της χώρας (και μαζί εμείς που τους ψηφίζουμε – για να μην ξεχνιόμαστε). Πολιτικοί του λάϊφ-στάϊλ, κόμματα της επικοινωνίας, παιδιά του κομματικού σωλήνα, τέκνα των συμφερόντων, εξαρτημένοι από την εξουσία, σκλάβοι της παραπολιτικής, επαγγελματίες υπηρέτες του λαού, όλοι αυτοί είναι το παλαιό καθεστώς που ήλθε η ώρα να ανατραπεί. Και μαζί με αυτά, το άλλοτε κινηματικό ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό κατάντησε η αυλή και το παίγνιο του εκάστοτε αρχηγού, χωρίς διαδικασίες και χωρίς ουσία.

Χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό και τίμιο πολιτικό σύστημα. Με κόμματα αρχών και μακρών οριζόντων, όπου ο πολίτης έχει ρόλο, όπου κρίνονται οι απόψεις κι όχι οι προθέσεις, όπου κυριαρχεί η πολιτική κι όχι η επικοινωνία, με συγκρούσεις και συνθέσεις, όπου η εξουσία είναι ευθύνη κι όχι λάφυρο.

Γίνεται; Ας το ξαναπούμε: Πιστεύουμε ότι γίνεται!

Και τώρα δουλειά…

Αν, λέμε αν, αυτά αληθεύουν έστω και εν μέρει, ήλθε η ώρα για δουλειά. Όπως αποφασίσαμε, θα ξεκινήσουμε με δυο ομάδες εργασίας, αντίστοιχα για το «αριστερό μνημόνιο» (καλό, ε;) και το πολιτικό σύστημα, που θα ξεκινήσουν αμέσως την προσπάθεια να συγκροτηθεί το σχετικό πλαίσιο αρχών και προτάσεων, που θα συζητήσουμε όλοι μαζί τον Σεπτέμβριο για να αναλάβουμε δράση (ανακοινώσεις προσεχώς). Όποιος θέλει, μπορεί να συμμετέχει!

Ομάδα εργασίας για το αριστερό μνημόνιο:
Πότε: Τετάρτη 18 Ιουλίου, ώρα 18.30 ακριβώς
Πού: Σταδίου 5, 4ος όροφος (γραφεία ΠΟΣΔΕΠ)

Ομάδα εργασίας για το πολιτικό σύστημα:
Πότε: Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 18.30 ακριβώς
Πού: Σταδίου 5, 4ος όροφος (γραφεία ΠΟΣΔΕΠ)

Για να δούμε τι ψάρια πιάνουμε. Η ώρα της αλήθειας έφτασε…

Last Updated on Thursday, 12 July 2012 10:56
 

Add comment


Security code
Refresh