Στο π80 έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι μετά τη συζήτηση στο Metropolis στις 10 Φεβρουαρίου με τίτλο "Game Over - Η Ελλάδα στην Τέταρτη Δημοκρατία".
Game over για την παλιά πολιτική.
Αλλά η καινούρια πολιτική, ο καινούριος τρόπος συζήτησης για την πολιτική είναι ήδη εδώ, είναι ήδη γεγονός μετά την επιτυχία της εκδήλωσης στο Live Stage του Metropolis.
Έτσι συζητάμε στην Τέταρτη Δημοκρατία.
Δεκατέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο της επιστήμης, της πολιτικής, της εργασίας, της οικονομίας, των ΜΜΕ, της δημιουργικής, σκεπτόμενης Ελλάδας, της Ελλάδας που τολμά, καινοτομεί, συγκρούεται, αναστοχάζεται πήραν ισότιμα και περιεκτικά το λόγο σε μια εκδήλωση με πρωτόγνωρο περιεχόμενο και τρόπο διεξαγωγής.
Ο χρόνος μπορεί να ξέφυγε λίγο κάποιες φορές, όμως οι «κανόνες του παιχνιδιού» έγιναν σεβαστοί από όλους και οι περισσότεροι από τους τριακόσιους παρευρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα (ανοίξαμε και τη διπλανή για να χωρέσουν...) είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να συναντηθούν. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνων, βίντεο και ομιλητών εξελίχθηκε δίχως προβλήματα και τα εναύσματα για βαθύτερο και ουσιωδέστερο διάλογο περίσσεψαν.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας σκηνή από ταινία με …τον Βέγγο υπερασπίστηκε την πολιτική της εξόδου από την κρίση δια μέσου των βαθιών τομών και των μεταρρυθμίσεων και αποδοκίμασε τα σενάρια της πτώχευσης και της παύσης πληρωμών.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης ανέδειξε την ανάγκη μιας συμμαχίας πολιτών και πολιτικής ενάντια στη διαφθορά και καταδίκασε για άλλη μια φορά την ατιμωρησία ως πληγή ενός πολιτικού συστήματος που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλάξει, πιστός στις υποσχέσεις του προς τον ελληνικό λαό.
Ο Θόδωρος Καρούνος μίλησε για την κοινωνική, την πραγματική, την πολιτική διάσταση των δικτύων, απομυθοποιώντας την τεχνοκρατική, αποξενωτική τους διάσταση.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη μίλησε με οξύτητα για τα προβλήματα των γυναικών σε σχέση με την εργασία, καταγγέλλοντας τον εφησυχασμό και την τάση της πολιτικής να αναπαύεται σε θεσμικές αλλά ανεφάρμοστες δάφνες.
Ο Γιώργος Τσακίρης έριξε φρέσκο αέρα στη συζήτηση για την επιχειρηματικότητα, που θα πρέπει και στη χώρα μας να απενοχοποιηθεί, προς όφελος εντέλει των ίδιων των καταναλωτών, της ίδιας της οικονομίας.
Ο Σωκράτης Κάτσικας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα φαινόμενα απαξίωσης και «μπαχαλοποίησης» του ελληνικού πανεπιστημίου, η λύση των οποίων είναι εδώ και δεκαετίες υπερήμερη.
Η Χριστίνα Κουλούρη θύμισε, με αφορμή την ήδη λησμονημένη υπόθεση του Οδυσσέα Τσενάι, τα στάδια από τα οποία πέρασε μεταπολιτευτικά η αυτοσυνείδηση και ο αυτοκαθορισμός των Ελλήνων, πριν φτάσει στα σύγχρονα φαινόμενα της ρητής ή άρρητης ξενοφοβίας.
Ο Γιάννης Πανούσης ανέδειξε τη νοσηρή σχέση βίας και διαφθοράς που σε μεγάλο βαθμό έχουν αθωωθεί στη συνείδηση των πολιτών.
Ο Χρίστος Σπίρτζης επιτέθηκε εναντίον όσων στοχοποιούν τους αγώνες των εργαζομένων, αναδεικνύοντας και ιστορικά το νήμα μιας πορείας προς την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων.
Ο Χρήστος Χωμενίδης καυτηρίασε το life style, την ανάγκη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας να απολαύσει τους απαγορευμένους έως τότε καρπούς της οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Επισήμανε την επικαιρότητα των σοσιαλδημοκρατικών ιδεωδών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Λίλιαν Μήτρου σχολίασε τη σχέση τεχνολογίας και πολιτικής με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Έθεσε τον τόνο στην ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας, που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τεχνολογικές πλατφόρμες.
Ο Ηλίας Κανέλλης μίλησε με αφορισμούς συνοψίζοντας την μεγαλύτερη παρά ποτέ ανάγκη της κοινωνίας για αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, για μια δημοσιογραφία που θα επιτελεί τον ρόλο της ενημερώνοντας και τεκμηριώνοντας.
Ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε με συγκίνηση για τη συνάντηση παλαιών και νέων φίλων και έριξε το βάρος στην αποφασιστικότητα και τη βαθιά βεβαιότητα που διέπει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το έργο που επιτελείται στις μέρες μας, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, με ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.
Πήραν κατόπιν το λόγο πολλοί από τους συμμετέχοντες, ανάμεσά τους ο Σωκράτης Ξυνίδης («η γενιά μας είναι αυτή που θα κάνει τη δουλειά – θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»), ο Γιάννης Τσαμουργκέλης (υπογράμμισε την ανάγκη να τα αλλάξουμε όλα, ξεκινώντας από το Σύνταγμα), ο Δημήτρης Κατσαντώνης (με μια αμιγώς πολιτική παρέμβαση) και άλλοι, σε μια συζήτηση που κράτησε μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
«Κανείς δεν θα το πίστευε ότι και στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο» είπε έκπληκτος ένας από τους παρευρισκόμενους. Το π80 το πίστευε και το έκανε πράξη. Μια πράξη που θα έχει συνέχεια, στην Αθήνα αλλά και αλλού. Αυτή την φορά, με περισσότερη συζήτηση και με ανάδειξη των ιδεών, των απόψεων και των προτάσεων όλων όσων συναντιούνται στο π80…
Σε λίγες μέρες θα "ανεβάσουμε" και το υλικό από την εκδήλωση - καθώς ήδη προετοιμάζουμε την επόμενη συνάντηση. Περιμένουμε προτάσεις και ιδέες από όλους.